Freitag, 7. Oktober 2011

Mofo Post 5: VEGAN DÉLICES DU MARAÎCHER AVEC TARTE AU MAROILLES



Die Moorbauern kochen deftig, mit frischem Gemüse aus eigenem Anbau und sie wissen wie man ware Gaumenkitzel aus einem simplen Blumenkohl zaubert. Es gibt nur ein einziges Problem, das Aussehen dieser Delikatesse, welches die Fanatsien von pubetierenden Horrorfilmfans in den blumigsten Farben erstrahlen lässt. Und wenn auch nicht in blumigen Farben sondern stehts im puristischen Weiß erstrahlt der Blumenkohl auf deutschen Feldern, während er hier ebend nur ein Kohl ist obwohl er in anderen Ländern eine Blume sein darf. Warum müssen wir in Deutschland, wo wir doch von unseren britischen Freunden schon als "Krauts" bezeichnet werden auch noch jede Gelegenheit nutzen einem unschuldigem Gemüse wie dem Blumenkohl den fiesen Kohlstempel aufdrücken? Und ebenso verhällt es sich mit dem Rosenkohl, der zwar den Namen einer hübschen Blume als Vornamen tragen darf aber seine Herkunft durch den Nachnamen nicht verstecken kann obwohl seine anglophonen Verwanten sich "brussel sprouts" nennen dürfen und so irgendwie gesund, exotisch oder zumindest nach einem Hauch von Belgien und EU klingen.
Ich fordere die Hüter der deutschen Sprache hiermit im Namen der Gebrüder Grimm, die sich im Grabe umdrehen mögen dazu auf unsere armen Gemüsesorten von ihrer linguistischen Knechtschaft zu erlösen und Blumenkohl ab so sofort in "Cremeblume" und Rosenkohl in "Rosensprosse" um zu bennen. Und wo wir schon einem dabei sind möchte ich dafür appelieren die Tomaten nach österreichischem Vorbild in Paradeiser um zu bennen.

The bogfarmers are cooking hearty, with fresh vegetables from their own farms and they know how to turn a simple cauliflower into a true delight for the taste-buds. But their is one problem, the look of this delicacy, which will feed the fantasies of pubescent horror-movie-fans and let them blossom in the brightest colours. And if not in the brightest colour but in a modest and puristic white the cauliflower blooms at german fields since it is just a cabbage while it's a flower in other countries. Why do we Germans, called krauts by the english speaking world, use every single chance to name an innocent vegetable like the cauliflower (Blumenkohl) cabbage? And it is the same with brusselsprouts (Rosenkohl, literally translation: rosecabbage), who has a nice firstname but can not hide its origins because of his familyname. Its anglophone relatives are named brussel sprouts, sounding some kind of healthy, exotic, like belgium or the EU.
I am now asking the guardians of the german language, in the name of the brothers Grimm to release our poor vegetables from their linguistic bondage and call them "Cremeblume" and "Rosensprosse" from now one. And while we have alredy started we could name the ordinary tomato into paradeiser as the austrians do.

PS: I placed a picture of pumkin muffins on top to make this post less disgusting. Look at the muffins first then scrall down and then back to the muffins. This will save you from vomiting ;-)

http://www.arte.tv/de/europa/zu-tisch-in/Zu-Tisch-im-Nord-Pas-de-Calais/4151490,CmC=4151486.html

http://www.arte.tv/de/europa/zu-tisch-in/Zu-Tisch-im-Nord-Pas-de-Calais/4151490,CmC=4151484.html


Vegan delices du maraicher

Ingredients:

1 small head of cauliflower, remove the core and cook in salted water for 30 minutes (or until it is soft)

1/2 liter of unsweetened soymilk

40 g of starch (corn or potatoe will be fine)

1 cup of thawed frozen peas

1/2 cup of nooch

1 tsp of garlic powder

1 tbs of tomato paste

1 tbs of tahina

1/2 cup of cubed smoked tofu

salt and pepper for seasoning and a good piece of margarine for enriching

1. Heat 3/4 of the soymilk until boiling. Mix the remaining 1/4 with the starch and stir in.

2. Add the remaining ingredients and pour on top of the cooked cauliflower.



Vegan tarte au maroilles

Ingredients:

for the dough:

250 g of flour

1 cube of fresh yeast

150 ml of soymilk

1 tsp of sugar

2 tsp of salt

1 tbs of egg-replacer (don't be affraid of just leaving this out)

40 g of soft magarine, plus some extra for fatting the cake thin


for the topping:

200 g of silken tofu

6 cubes of chinese fermented tofu

2 tbs of tahina

1/4 cup of margarine

3/4 cup of nutritional yeast

2 tsp of mustard powder

1 tsp of garlic powder


1. Mix the yeast and the flour and rub the yeast into it. Add the remaining dough igrendients and knead until you have a nice dough. (You'll may have to add some flour or water) Let it rest for 30 minutes.

2. Grease your cakepan with magarine and dust wirh some flour and put in the dough. Try to spread the dough all over so that you end up with an even surface and some higher edges to hold the topping. Let it rest for another 30 minutes.

3. Mix all the toppings ingredients with a blender or food prozessor and season with pepper and salt. (It will have a very harsh taste, but we are trying to fake a strong frensh cheese here so this is ok. It will taste better together with the cauliflower.)

4. Pour the topping on top of the dough and bake for 20-25 minutes at 200 °C until it looks nice and a bit browned.

Kommentare:

  1. Open-concept kitchens have been popular for some time, but the older homes that predominate in the Boston area often require an addition to create them.

    German Kitchen Boston

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